VB-MAPP

Evaluare

VB MAPP (Verbal Behaviour Milestones Assesment and Placement Program) a fost conceput de Mark Sundberg si are la baza analiza skinneriana a comportamentului verbal, stadiile de dezvoltare ale copilului si sute de cercetari din analiza comportamentala aplicata.

 

VB-MAPP este un sistem de evaluare, dar si un sistem de stabilire a unui curriculum individualizat structurat pe 3 nivele de varsta (nivelul 1: 0-18 luni; nivelul 2: 18-30 luni; nivelul 3: 30-48 luni). Aceasta evaluare urmareste 170 de competente si peste 900 de sub-abilitati cuantificabile si masurabile din urmatoarele arii: cereri, numiri, ascultator, performanta vizuala, joaca, socializare, imitatie, intraverbal, citire, scriere, structura lingvistica si abilitati academice timpurii.

 

Evaluarea VB-MAPP include si o analiza a barierelor de limbaj si a mediului de invatare.

 

Resurse:

Despre Mark Sundberg: http://www.marksundberg.com/vb-mapp.htm

De unde puteti comanda evaluarea: http://www.difflearn.com

shutterstock_106561403

Stie tot, intelege tot, dar nu poate să vorbeasca la fel de
mult? Se serveste de cuvinte pentru a cere ceva sau a formula intrebari? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_15553045

Are un ritm mai lent de dobandire a abilitătilor de exprimare verbala? Copilul are un vocabular redus, in raport cu varsta si cu nivelul de dezvoltare, dificultati de comunicare prin intermediul cuvintelor, o incapacitate de exprimare prin cuvinte care variaza de la imposibilitatea totala de pronuntie a unui cuvant pana la pronuntia de cuvinte sau de sunete izolate, propozitii scurte si incomplete? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_71473366

Intelege cuvintele pe care le aude? Intelege sensul sensul explicatiilor sau al intrebarilor, al prepozitiilor (in, pe, sub)? Raspunde la instructiuni verbale, neinsotite de gesturi, are dificultati in a-si insusi sau a se raporta la notiuni legate de spatialitate sau temporalitate (momentele zilei, lunile anului, anotimpurile etc.)? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_85651726

Majoritatea testelor de inteligenta cuprind sarcini variate de discriminare vizuala: puzzle-uri, pattern-uri, secventialitate, potrivire. Isi cauta cealalta masinuta prin camera pentru a porni o intrecere? Realizeaza secvente logice? Pune povestile in ordine? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_107955161

Isi organizeaza singuri activitatea de joaca fara ca adultul sa intervina? Demonstrează imaginatie și control? Se uita pe carti singur pe carti cu imagini, se joaca cu lego, bate intr-o oala si spune ca e tobosar? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_116502070

Împarte, colaboreaza si se joaca frumos cu jucariile prietenului? Înțelege motivațiile și consecințele comportamentelor lui și ale celorlalți? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_122884522

Imitatia este abilitatea care sta la baza invatarii oricărui comportament. Face ce fac ceilalti? Ii urmaresti si apoi incearca sa faca si el? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_131084321

O abilitate importanta in limbajul avansat este intelegerea unui numar cat mai mare de cuvinte complexe și abstracte, propozitii sau fraze rostite de ceilalti. De multe ori vorbim despre lucruri sau activitati fara a le specifica numele. Arata pisica cand este intrebat „Cine toarce?”, „Cine bea laptic?” sau „Cine are mustati?”. Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_15553045

Acest operant verbal implică “vorbitul despre” obiecte sau persoane care nu mai sunt prezente. Raspunde la intrebarea „Ce ai facut la gradinita?” Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_138148634

Cat timp sta in grup? 33% 50%? Cate lucruri a invatat in grup? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_118599247

Cum urmarim prezenta si structura frazelor, a cuvintelor articulate, folosirea pluralelor și a formelor temporale ale verbelor? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_116522560

Cat timp asculta o poveste? Isi citeste numele? Realizeaza corespondenta intre cuvinte si imagini? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_127674785

Reuseste sa scrie literele? Poate sa isi scrie numele? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

shutterstock_54289693

Ofera un numar fix de obiecte atunci cand i se cere? Reuseste sa numere? Click pe imagine pentru a descarca aceasta sectiune.

Facebook

Facebook By Weblizar Powered By Weblizar